Vi sprider forskningsresultat
Många intressanta projekt som vi gett bidrag till har avslutats under årens lopp och nya rapporter kommer löpande in. Här presenterar vi ett urval av projektens resultat i en populärvetenskaplig form.
Vårt mål är att bygga upp en kunskapsbank som vi med jämna mellanrum fyller på. Materialet vi lägger ut kan vara artiklar, filmer eller podcasts.
Ulrika Birberg Thornberg: Den omätbara tröttheten - kan vi hitta bättre sätt att mäta mental trötthet? (2022)
Gunilla Åhrén, Johanna Wangdell m.fl.: Vad är viktigt för personer med ryggmärgsskada, deras närstående och professionen runt dem – en svensk behovskartläggning (2021).
Linda Vixner: En validerings- och genomförbarhetsstudie, eVIS - ett projekt för att främja fysisk aktivitet med stöd av e-VISualisering (2020).
Sophie Jörgensen: Att åldras med en ryggmärgsskada (2019).
Katarina Eklund: Multimodal rehabilitering av patienter med långvarig smärta i primärvården (2019).
Mattias Hill: Sämre lungfunktion efter höga ryggmärgsskador (2019).
Monika Löfgren: Träning med virtual reality för patienter med långvarig nacksmärta. En utvärdering av patientnytta och genomförbarhet inom ramen för multimodal rehabilitering – ett pilotprojekt (2018). Du kan också se en miniföreläsning om projektet i nästa avsnitt.
Hör gärna av dig till astrid.kallstrom@rtp.se om du vill läsa projektrapporterna i sin helhet (original).
Filmer om några studier vi har sponsrat
Ulrika Birberg Thornberg: Den omätbara tröttheten - kan vi hitta bättre sätt att mäta mental trötthet? Studien utgår från långvarig trötthet efter covid eller hjärnskada. (2022)
Linda Vixner, Elena Tseli m.f.: En validerings- och genomförbarhetsstudie, eVIS - ett projekt för att främja fysisk aktivitet med stöd av e-VISualisering (2020).
Sophie Jörgensen: Att åldras med ryggmärgsskada - delstudier inom långtidsstudien "The Swedish Aging with Spinal Cord Injury Study" (SASCIS) som startades 2010.
Monika Löfgren: Träning med virtual reality för patienter med långvarig nacksmärta. En utvärdering av patientnytta och genomförbarhet inom ramen för multimodal rehabilitering (2018).