Egenvård efter ryggmärgsskada
Bra om du är aktiv
För att du ska må så bra som möjligt är det viktigt att du är fysiskt aktiv. Träning tillsammans med andra har gett bra resultat, bland annat kan personer som kommit olika långt i rehabiliteringen sporra och stötta varandra.
För de allra flesta är det nödvändigt att styrketräna för att kroppen ska klara av nya sätt att röra på sig. En allsidig träning är oftast optimal. RG Aktiv Rehabilitering erbjuder rehabilitering och aktiviteter för dig som lever med en ryggmärgsskada.
Du kan också se våra filmer om träning vid nedsatt rörlighet. De ger tips på övningar som du kan göra om du har svårt att göra vissa rörelser. Det är alltid klokt att du som lever med en skada rådgör med läkaren eller fysioterapeuten vilka aktiviteter som går bra att utföra.
Hälsa och levnadsvanor
Många som lever med en ryggmärgsskada kämpar med sin vikt. Muskelmassan och förmågan att röra på sig har förändrats och därmed oftast också behovet av kalorier. Därför är det bra att få hjälp, helst redan på sjukhuset, för att få kunskap om hur ryggmärgsskadan påverkar energibehov och förbränning av kalorier.
Fråga på din rehabilitering vilket energibehov du har och om du behöver ändra matvanorna. Försök att röra på sig så mycket som möjligt. Då förbränner kroppen mer energi än vad den får i sig i form av mat och dryck. Målet är att ha en hälsosam vikt som gör det enklare att vara fysiskt aktiv, förflytta sig eller hantera en rullstol. På ryggmärgsskada.se kan du hitta tips och inspiration.
Hälsosam mat ger kraft
Att äta hälsosamt ger kraft och energi och gör att man orkar med sin vardag. Det förstärker immunförsvaret och bidrar till att hålla sig frisk. Så fungerar det för alla.
Du som har nedsatt rörelseförmåga kan oftast äta vad du vill – men i rätt mängd. Att ställa om kosten handlar framför allt om att anpassa maten till en minskad energiomsättning.
Här är några bra tips vad du kan tänka på om du behöver ändra dina vanor:
- Välj mat som innehåller de vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som du behöver för att fungera optimalt.
- Ät gärna enligt exempelvis ”Medelhavskosten” som är rik på grönsaker, frukt, nötter, fisk, fiberrika spannmålsprodukter och baljväxter. Den utmärks av låga mängder av rött kött (nötkött, gris och får) och sötad mat.
- Välj vatten som måltidsdryck.
- Använd gärna olivolja eller rapsolja när du lagar mat. Välj ett margarin som innehåller omättade fetter men har en låg fetthalt.
- Undvik ”tomma” kalorierna som glass, godis, kakor, läsk och chips.
- Avstå från mat med mycket vetemjöl och minska mat med mättat fett (till exempel feta mjölkprodukter, feta köttprodukter, choklad).
- Undvik att dricka alkohol.
- Ta kontakt med en dietist om du har frågor kring din kost och vikt eller om du vill komplettera med kosttillskott.
Läs mer om kost och vikt med fokus på personer som har nedsatt rörelseförmåga här.