Ta hand om din hjärna
Hjärnan mår bra av fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan främja hjärnans läkning och motverka nedstämdhet som en ny och omvälvande livssituation ibland kan föra med sig.
Efter en mer omfattande hjärnskada är det viktigt att till en början minska aktivitetsnivån. Under denna period har återhämtningen störst betydelse. Fråga fysioterapeuten på vilket sätt du kan vara fysisk aktiv.
Fysisk aktivitet vid lättare hjärnskada
Vid lättare hjärnskada eller hjärnskakning är det inledningsvis viktigt att undvika aktiviteter som innebär en risk att skada sig igen och att vara fysiskt aktiv på lagom nivå. Det betyder att du kan röra på dig och bli varm och svettig. Avstå under den tiden från hårdare träning som gör att pulsen rusar eller att symtom som trötthet, huvudvärk eller yrsel ökar. När du kommit en bit i din återhämtning kan du börjar konditionsträna som då kan ha en bra effekt på din hälsa.
Det är positivt att träna saker som är lustfyllda eftersom det är extra bra för hjärnans läkning. All träning måste varvas med vila för bra resultat. Det finns vetenskapligt stöd för att träningen förbättrar måendet även många år efter skadan.
Läs mer om träning efter hjärnskada i vår medlemstidning Liv nr 3/2019 eller i SVERE:s vägledning för återgång till aktivitet.
Du kan också se våra filmer om träning vid nedsatt rörlighet. De ger tips på övningar som du kan göra om du har svårt att göra vissa rörelser. Det är alltid klokt att du som lever med en skada rådgör med läkaren eller fysioterapeuten vilka aktiviteter som går bra att utföra.
Goda levnadsvanor bidrar till läkeprocessen
Förutom fysisk aktivitet kan goda levnadsvanor bidra till att hjärnan läker bra.
Det främjar läkningen om du
- undviker att röka. Sök gärna hjälp om du tycker det är svårt att sluta på egen hand.
- går ner i vikt om du väger för mycket. Prata med din vårdcentral för att få tips hur du kan göra.
- avstår från att dricka alkohol eller att ta droger. Vårdcentralen eller beroendemottagningen kan hjälpa dig som behöver rådgivning och stöd.
- äter en allsidig kost med goda fetter, frukt och grönsaker.
- ser till att du har tid för att göra saker du gillar och att du kan vila.
Fråga din vårdkontakt gärna om råd om du behöver ändra dina levnadsvanor.
Gillar du informationen som finns på våra sidor? Hjälp oss att vi kan fortsätta erbjuda kunskap om de skador som är vanliga bland våra medlemmar!