Hälsa och levandsvanor
Motion, hälsa och levnadsvanor
Att vara fysiskt aktiv har många bra effekter på din hälsa. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa dig att undvika en överbelastning av kroppsdelar och upprätthålla eller förbättra din funktionsförmåga.
På vilken nivå du är fysiskt aktiv kan se olika ut. Du kan träna, promenera, arbeta i trädgården eller vara på ett annat sätt fysiskt aktiv på ett regelbundet sätt. För vuxna med funktionsnedsättningar finns gym och idrottsanläggningar som är tillgängliga. En del organisationer erbjuder anpassade aktiviteter och olika typer av idrott ute i naturen.
Friskis & Svettis
Friskis & Svettis är öppen för alla som vill träna. Det gäller både reguljära träningspass där du kan delta efter dina egna förutsättningar och träning som är anpassad till personer med funktionsnedsättningar. Det finns många olika träningspass att välja på. Utegymmen är alltid öppna och gratis att använda, efter egen funktionsförmåga.
Svenska Parasportförbundet
Svenska Parasportförbundet är ett idrottsförbund som erbjuder aktiviteter i 14 olika idrotter för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning samt för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. På förbundets webbplats kan du hitta träningsmöjligheter nära dig. På vissa orter har förbundet även uthyrning av idrotts- och fritidshjälpmedel.
Alpin skidåkning
På en del orter kan du som har nedsatt funktionsförmåga träna alpin skidåkning. Svenska Parasportförbundet anordnar alpin skidåkning på olika platser. Du kan också välja lokala arrangörer om du vill åka skidor. I Åre finns exempelvis Totalskidskolan som erbjuder skidåkning för alla, oavsett funktionsförmåga. Där har du också möjlighet att hyra utrustning.
Fritidshjälpmedel
Det finns olika typer av fritidshjälpmedel för personer som har en funktionsnedsättning. Utbudet av fritidshjälpmedel varierar, från enkla hjälpmedel som anpassade spelkort till avancerade produkter som skidutrustning för personer med speciella behov.
Det är ovanligt att fritidshjälpmedel förskrivs. Ofta får du betala själv, låna eller hyra fritidshjälpmedel. Många förskrivare har information om vart du kan vända dig i din region om du vill låna eller hyra hjälpmedel. De kan också tipsa dig om var du kan söka bidrag när du vill köpa fritidshjälpmedel. Du kan läsa mer om fritidshjälpmedel på 1177.se.
Svenska turistföreningen (STF) och Sveriges Nationalparker
Svenska turistföreningen erbjuder på några orter tillgänglighetsanpassade boenden. De flesta anpassade boenden tar emot ledar- och assistanshundar. I Abisko nationalpark är tillgängligheten utformad på olika sätt. Du hittar information om andra nationalparkers tillgänglighet på Sveriges nationalparker.
Hälsa och levnadsvanor
Många som lever med en nedsatt förmåga att röra på sig förbränner mindre energi och behöver därför vara noggranna med sin kost och livsstil. Ett anpassat intag av kalorier och regelbunden fysisk aktivitet hjälper ofta att upprätthålla förmågor och ibland även att förbättra dem. Aktiva och hälsosamma levnadsvanor kan också förebygga folksjukdomar som exempelvis diabetes. Genom att sluta röka kan du generellt förbättra din hälsa.
På Stiftelsen Spinalis hemsida finns föreläsningar och olika hälsoverktyg som kan underlätta omställningen till hälsosamma levnadsvanor. Prata med din kontakt inom vård och rehabilitering vart du kan vända dig om du behöver leva mer hälsosamt eller bli av med ett riskbruk eller beroende.