Livet med polio

Närbild bakifrån på man i rullstol

Livet med polio

Du som har en polioskada kan vara särskilt känslig för medicin som påverkar nerver eller muskler.

Generellt handlar det om preparat inom följande grupper: sömnmedicin, blodtrycksmedicin, psykofarmaka och kolesterolsänkande medicin (statiner). Dessutom ska du undvika medicin om biverkningarna kan ge upphov till nervskador. Det gäller primärt några former av kemoterapi och antibiotika. Ska du opereras är det viktigt att narkosläkaren informeras.

Anpassa ditt liv

Om du har haft polio är det viktigt att organisera livet så att dagliga aktiviteter anpassas efter kroppens förmåga. Det kommer att minska de symptom som beror på överbelastning. Att uppnå balans kan ske på flera sätt:

  • Sök hjälp. En specialistmottagning för postpolio kan lära dig hantera livet efter polio.
  • Ta pauser när du blir utmattad.
  • Använd hjälpmedel.
  • Du som har svårigheter att utföra uppgifterna som förut kan överväga att göra saker på ett annorlunda sätt. Det kan exempelvis handla om att skaffa en inköpsvagn om du har svårt att bära matkassar.
  • Anpassa dina levnadsvanor - välj en hälsosam livsstil och rör på dig regelbundet. Det är viktigt att du tränar på ett anpassat sätt.
  • Våga be om hjälp innan kroppen säger ifrån.
Talrik med grönsaker, kokt ägg och frön

Hälsosamma vanor är bra för ditt mående 

Att leva hälsosamt är bra för alla personer. Det är särskilt viktigt för personer med polioskador att undvika övervikt eftersom den är en extra belastning för en redan nedsatt muskelfunktion. Även alkoholkonsumtion kan ge skador som gör att musklerna fungerar sämre. En hälsosam livsstil innebär också att du inte röker. Sök gärna hjälp om du tycker det är svårt att sluta på egen hand.

Många personer med polioskador får benskörhet som kan förebyggas med en aktiv livsstil och en hälsosam kost. Fråga gärna din vårdkontakt om du behöver ändra dina levnadsvanor och vill ha rådgivning.

Kvinna som gör övningar i sittande position

Träning för dig med nedsatt rörlighet

Det är bra för kropp och själ att vara fysiskt aktiv. Hur du kan träna beror bland annat på förmågan att röra på sig. Du som lever med följderna efter en polio-infektion har ofta nedsatt rörlighet men också andra sjukdomar eller olyckor kan begränsa rörligheten.

Vi vill att alla ska kunna vara aktiva! Därför har vi tagit fram en serie träningsfilmer för dig som har nedsatt rörelseförmåga efter polio.

Kontakta oss!