Långvariga besvär
De allra flesta med nackbesvär efter olycka återhämtar sig men en del kan få långvariga besvär.
Om besvären inte försvinner är det viktigt att du får en vård- och rehabiliteringsplan med tydliga mål och regelbunden uppföljning.
Läkaren på vårdcentralen kan skriva en remiss till närmaste smärtrehabiliteringsmottagning om du har kvar dina besvär efter tre månader eller om din återhämtning stannar av efter sex månader. Där görs en helhetsbedömning av dina symtom och hur aktiviteter i ditt dagliga liv påverkas.
Utredningen kan leda till att du och din kontakt på vårdcentralen fortsätter som ni gjort - ibland med tips om fler infallsvinklar på behandling och rehabilitering. Någon gång rekommenderas kompletterande utredning. Bedömningen kan också leda till att smärtrehabiliteringsmottagningen erbjuder dig vissa insatser och ibland smärthanteringsprogram.
Efter bedömning och eventuell rehabilitering på mottagningen, remitteras du tillbaka till din vårdcentral. Många klarar sin fortsatta rehabilitering och träning på egen hand, exempelvis med hjälp av de strategier man prövat sig fram till.
Långvariga besvär efter olycka kan vara
Förutom de vanliga symtomen kan du få ett eller fler av följande
- utstrålande smärta i axlar/skuldror, armar, rygg eller ben
- nedsatt känsel och kraft i armar, och händer
- smärta i käkar-ansikte, påverkad tuggning och sväljning
- smärta och muskelspänning i kroppen
- koncentrations- och minnesproblem
- mental och fysisk uttröttbarhet, det vill säga att snabbt bli trött vid tankearbete eller fysisk ansträngning
- llässvårigheter, svårigheter att se på tv, ögontrötthet
- känslomässiga symtom relaterade till olyckan (exempelvis att undvika vissa situationer och aktiviteter, att ha mardrömmar eller återuppleva olyckan)
- nedstämdhet och oro.
Du kan läsa mer om behandling vid långvarig smärta i vår medlemstidskrift Liv, nr 2/2020.
De flesta regioner ger idag möjligheten att skriva en egen remiss (egen vårdbegäran) till specialistmottagningar. Det är viktigt att du behåller kontakten med vårdcentralen, så att mottagningen vet vart de ska vända sig för att informera om bedömning och rehabiliteringsplan.
Gillar du informationen som finns på våra sidor? Hjälp oss att vi kan fortsätta erbjuda kunskap om de skador som är vanliga bland våra medlemmar!