Trötthet
Hjärntrötthet, mental trötthet, fatigue
Trötthet är en vanlig signal på att kroppen behöver vila och känslan försvinner oftast efter en tids vilopaus eller sömn. Men till skillnad från vanlig trötthet finns också en annan form som är svårare att bli av med.
Det är en typ av trötthet som kan uppstå i hjärnan efter en traumatisk skallskada, stroke eller neurologisk sjukdom som multipel skleros eller parkinson. Även utmattningstillstånd kan ge trötthet. Tröttheten kallas ofta för hjärntrötthet, mental trötthet eller fatigue.
Att vara ovanligt trött kan också bero på andra sjukdomar, psykisk ohälsa, behandlingar eller omställningar i livet. Läs mer om det på 1177.se.
Sök vård vid ovanlig eller ökad trötthet
Det är viktigt att kontakta vården om du plötsligen blir ovanligt trött utan att vila eller sömn hjälper. Sök också vård om din trötthet ökar, även om du kontaktat vården tidigare på grund av trötthet.
Hjärntrötthet kan triggas igång
Hjärntrötthet kan uppstå av exempelvis för många sinnesintryck eller starka känslor. Personer med hjärntrötthet är ofta känsliga för ljus och ljud eftersom hjärnan inte sorterar bort oviktiga intryck som hos andra. Du kan bli hjärntrött utan att ha ansträngt hjärnan med koncentrationskrävande arbete.
Det är typiskt för hjärntrötthet att det krävs mindre för att bli trött och att hjärnan "lägger av" när trötthetsgränsen är passerad.
Undvik ansträngande situationer
Återhämtningen efter en tids extrem trötthet tar ofta längre tid än vanligt, ibland flera dagar eller veckor. För att undvika långa återhämtningsperioder är det bra att lära sig vad som är för påfrestande. Det är olika från person till person vilka situationer som kan vara för ansträngande. Det varierar också hur svåra besvären är vid hjärntrötthet. Vissa kan jobba trots hjärntrötthet, andra kan ha stora svårigheter att utföra ett arbete.
Det här kan du göra själv
Det är viktigt att lära sig hantera sin trötthet genom att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. För någon som är van vid att klara av mycket kan det vara extra svårt att acceptera sin nya situation.
Oavsett tidigare förmågor är det viktigt att fundera över: Vad är det som gör mig trött, vad orkar jag med och hur mycket?
Ibland kan det ta tid att anpassa sig till nya förutsättningar. För att vila på ett bra sätt kan du testa en eller flera av följande aktiviteter
- Avslappnings- eller mindfulnessövningar
- Yoga
- Skogspromenader
- Fysisk aktivitet.
För en god nattsömn kan det ibland vara nödvändigt att öva in sömntekniker. Be din vårdkontakt om råd om du ändå inte kan sova. Eventuellt kan det vara nödvändigt att ta sömnmedicin under viss tid.
Närstående till någon med hjärntrötthet
Du som är närstående kan påverkas när en person nära dig lever med långvarig trötthet och behöver mycket tid för återhämtning. Att stötta någon under en lång tid kan tära på krafterna. Om möjligt, låt gärna din närstående hjälpa till efter förmåga. Det kan avlasta dig och bidra till att personen känner sig delaktig i det ni delar med varandra.
Om du som närstående behöver hjälp själv kan du kontakta exempelvis
- Vårdcentralen för att prata med en samtalsterapeut
- Kommunen som erbjuder stöd via anhörigkonsulenter.
Få mer information som medlem
Vill du veta mer? Som medlem har du tillgång till mer fakta och möjlighet att träffa andra i liknande situationer. Hör av dig till info@rtp.se.
Är du inte medlem? Bli medlem här! Du kan också kontakta oss på telefon 08-629 27 80 eller via kontaktformuläret nedan.
Informationen på den här sidan har hämtats från artikeln: "Balans mellan aktivitet och vila hjälper", Personskadeförbundet RTPs medlemstidning Liv, nr 4/2017, från Trötthet vid sjukdom på 1177.se. samt från Sömnskola på 1177.se, Region Jönköpings län.