Vi stödjer
Forskning och utveckling
Stöd till forskning med medlemsnytta
Personskadeförbundet RTP främjar forskning och utveckling som ligger i linje med förbundets arbete och engagemang för personer med förvärvade skador efter olycksfall. Varje år beviljar vi därför ekonomiskt stöd till studier som kan vara till nytta för våra medlemmar.
Nyttan kan exempelvis handla om en bättre vård och rehabilitering, enklare vardag eller bättre förutsättningar för att leva ett gott liv på samma villkor som andra. Vanliga skador bland våra medlemmar är amputation, hjärnskada, nackbesvär/-skada och ryggmärgsskada. Då vi en gång i tiden grundades som Riksföreningen mot polio har vi även medlemmar som lever med följderna efter en polioinfektion.
Ansökningshandlingar
Varje år under fjärde kvartalet öppnar vi ansökningsperioden, bland annat genom pressmeddelande, inlägg i vårt nyhetsflöde på rtp.se samt på Facebook och LinkedIn.
För att söka forskningsmedel behöver du fylla i vårt ansökningsformulär. Där ska du formulera frågeställning, syfte och metod samt ange tidsplan och budget. Dessutom vill vi gärna att du beskriver vilken nytta projektet förväntas ha för våra medlemmar eller andra personer som lever med samma typer av skador. Du behöver även bifoga ditt och medsökandes CV med information om din/er forskningserfarenhet.
Din ansökan om forskningsmedel ska vara inkommen hos oss senast den 28 februari 2025. Ansökningsformuläret mejlar du till forskning@rtp.se.
När forskningsdelegationen haft sina beslutsmöten i april hör vi av oss till alla sökanden.
Formella krav
Projektet ska vara kopplat till en huvudman som förvaltar forskningsmedlen. Huvudmannen behöver dessutom ha kapacitet att ge bra förutsättningar för att genomföra studien.
Utöver det är det önskvärt att sökanden är disputerad. Doktorander beviljar vi bara undantagsvis stöd. Anledningen är att lärosätena själva har ansvar för helfinansieringen av doktorandtjänster. Men undantag kan ske om doktorandarbetet uppfyller kriterier som relevans, kvalitet, genomförbarhet och effekt mycket väl.
Du som söker forskningsmedel hos oss får gärna komplettera dina ansökningshandlingar med en kort videopitch eller podd (max. 2 minuter) om forskningsprojektets innehåll.
Läs mer om förutsättningar för att söka och kriterier för bedömning i vår bedömningsguide.
Behöver du mer information? Kontakta astrid.kallstrom@rtp.se.
Rekvirera forskningsbidrag efter tillstyrkan
För att rekvirera delbelopp 1 och belopp 2 behöver du följa våra regler för rekvirering och utbetalning.
Forskning och utveckling vi har sponsrat
Här kan du läsa vilka studier tidigare fått forskningsbidrag. Du hittar också artiklar och annat populärvetenskapligt material om avslutade projekt.