Besöket på Orkla
Vi blev välkomnade av fabriks-/platschefen och fick sen en inledande presentation av produktionschefen i konferensrummet " Tomaten". Verksamheten startades i början av 1900-talet, först som ålrökeri, sedan kom konservtillverkning in och det fortsatte med en mängd olika matprodukter tills idag med två produktslag, ketchup och dressing inkl. såser.
Inne i fabriken fanns två parallella automatiserade produktions-
linjer, en för ketchup med 5-skift och en med 4-skift för dressing
inkl. såser och vår grupp delades upp i två, med olika turordning
och guide. Den mest automatiserade linjen för ketchup hade
även en maskin tidigt i flödet, som bokstavligt blåste upp
plastflaskor från ett kompakt plastämne. Mitt i fabrikshallen
fanns även en mindre linje med manuell hantering för mer
avvikande storförpackningar, t.ex. de som finns i korvkiosker
som hänger upp och ner med "spenar". Produktionslinjerna avslutades med en gemensam pallförpackning och sen utskeppning till färdigvarulagret med obemannade helautomatiserade truckar.
Totalt va det c:a 100 anställda med en så hög automationsgrad
att det räckte med 6-7 personer för att rulla fabrikslinjen.
Alla var nöjda med ännu ett intressant och lyckat studiebesök.
Yngve på Verkö


