Att leva med smärta

Kvinna som tittar med allvarlig blick i kameran

Smärta upplevs olika

Personer som lever med smärta uttrycker sina smärtupplevelser på olika sätt. Att ha ont är en individuell erfarenhet och därför är det bara du själv som kan beskriva din smärta. Även kommunikation utan ord, exempelvis ljud, kroppsspråk eller ansiktsuttryck, kan förmedla att någon har ont. 

Du som vill läsa mer om smärta kan hitta information här: International Association for Study of Pain, IASP

Olika typer av smärta

Orsaken till smärta är ofta en vävnadsskada men det är inte nödvändigt för att ha ont. Smärta kan dessutom uppstå utan att vara synlig eller identifierbar på annat sätt. Det är vanligt att skilja mellan akut och långvarig smärta eftersom det finns tydliga skillnader mellan dem.

Den akuta smärtan kan exempelvis vara en varningssignal för skada och har därmed en skyddande funktion för oss. Utan ett fungerande smärtsystem skulle det vara svårt att överleva. Då skulle du kunna få livsfarliga skador utan att ens märka det.

Långvarig smärta innebär att du har ont under en längre tid. Anledningen kan exempelvis vara att skadan har läkt men upplevelsen av smärta är kvar. Vården använder diagnosen långvarig smärta om du längre än tre månader haft ont. De olika typerna av smärta skiljer sig inte enbart genom varaktighet utan också genom bakomliggande orsak, exempelvis inflammation eller nervskada.

Du som lever med långvarig smärta kan få behandling på en mottagning för smärtrehabilitering. För att komma dit behöver din vårdcentral skriva en remiss till en sådan mottagning. Du kan också själv skriva en remiss.

Här kan du läsa mer om långvarig smärta eller se olika filmen om ämnet. 

Gillar du informationen som finns på våra sidor? Hjälp oss så att vi kan fortsätta erbjuda kunskap som är viktig för personer med funktionsnedsättning!

 

Bli medlem

Kontakta oss!

Fyll i formuläret eller ring förbundskansliet på 08-629 27 80.