Stöd från samhället
Samhället kan ge stöd
När någon råkar ut för en olycka eller sjukdom med bestående funktionsnedsättning kan det ibland vara svårt att tänka på allt som behöver göras för att få vardagen att fungera. Därför har vi här samlat tips om samhällets stöd för dig som lever med långvariga svårigheter.
Ofta kan hjälpmedel underlätta vardagen och fritiden och ge möjlighet att klara sig helt eller delvis själv. Om du har behov av hjälpmedel är det bra att få en förskrivning så tidigt som möjligt. Det är vissa yrkesgrupper som kan skriva ut hjälpmedel, exempelvis fysioterapeuter, arbetsterapeuter och sjuksköterskor.
Utöver det är det också viktigt att du själv gör saker som är positiva för ditt mående. Därför vill vi ge dig under punkten hälsa och levnadsvanor några tips på hur du kan gå tillväga. Vi har dessutom sammanställt hänvisningar till var du kan hämta information om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. På dessa sajter kan du få kunskap om det du har rätt till.
Här kan du hitta information om
- ekonomiskt stöd, andra ersättningar och tjänster
- hjälpmedel för vardag och arbete
- dina rättigheter
- hälsa och levnadsvanor
- att resa med funktionsnedsättning.
Få vägledning av oss
Du som lever med bestående svårigheter (eller är närstående till en sådan person) kan få information, vägledning och inspiration genom att bli medlem hos oss. Som medlem kan du engagera dig tillsammans med andra och påverka många saker på ett positivt sätt, exempelvis för dig personligen, andra med liknande skadeerfarenheter och samhället generellt. Du som lever med en amputation eller ryggmärgsskada har dessutom möjlighet att bli coachad av någon som har en liknande skadeerfarenhet som du. Följande skador är vanliga bland våra medlemmar: amputation, hjärnskada, nackskada/-besvär, ryggmärgsskada och polio.
Vil du veta mer? Då är du välkommen att höra av dig till info@rtp.se eller ring 08-629 27 80.
Gillar du informationen som finns på våra sidor? Då kan du hjälpa oss så att vi kan fortsätta erbjuda kunskap som är viktig för personer med funktionsnedsättning!