Vi vill inte att fler skadar sig i trafiken. Därför arbetar vi trafikskadeförebyggande. Varje år till höstdagjämningen påminner vi om vikten av att synas i trafiken. Fotgängare kan genom att använda reflexer på ett enkelt sätt öka synligheten när det är mörkt.

Nästan hälften av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandande sker när det är mörkt. Många av dessa olycksfall skulle kunna undvikas om gående såg till att synas bättre, både på landsvägen och i stadstrafiken. Du kan enkelt minska skaderisken genom att använda reflexer eller reflexväst när du är ute i trafiken.

Trots belysning längs vägar och gator kan det vara svårt för bilister att se gående. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Om du har mörka kläder på dig och inte bär någon reflex ser bilföraren dig först på cirka 20 meters avstånd. Du som använder reflex eller reflexväst syns redan från ungefär 125 meters håll om bilisten kör med halvljus och på cirka 450 meters avstånd om helljuset är påslaget.

De vanligaste reflexprodukterna är

  • reflexväst, även kallad varselväst
  • hängande reflexer som ska fästas på plagg
  • handskar/vantar med reflex
  • reflexband som böjer sig runt arm eller ben
  • reflexsele.

Placera reflexen rätt

En reflex behöver sitta på rätt höjd så att den på ett bra sätt kan reflektera ljuset från strålkastarna. Det är optimalt om reflexen kan fästas längre ner på ärmarna eller byxbenen. Då är den i rörelse när du går och du syns bättre.

Fluorescerande material vid dagsljus

Reflexer fungerar bra när det är mörkt men har ingen större effekt vid dagsljus. Då behöver du i stället ett plagg som är tillverkat av ett så kallat fluorescerande material. Det ger en stark kontrast till omgivningen så att du syns bra. Materialet används ofta för varselvästar som finns i olika neonfärger som exempelvis grön, gul eller orange. Det är vanligt att varselvästar har påsydda reflexer.

Ryttare och häst i trafiken

En riden häst på allmän väg räknas som fordon och bör ha lågt sittande reflexer på varje ben. Se till att du som ryttare också syns, exempelvis med reflexer och varselväst eller reflexsele. Det finns ett brett utbud av reflexprodukter för ryttare och hästar inom ridsporthandeln. Om du har möjlighet, undvik att rida i trafik när det är mörkt!

CE-märkning och hållbarhet

Se till att produkterna är CE-märkta. Märkningen betyder att de uppfyller hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Undvik att tvätta plagg med påsydda reflexer eftersom tvätten kan försämra reflexens funktion. Byt ut reflexer med matt eller repig yta som kan vara mindre effektiva på grund av skadan. Reflexer slutar att fungera efter ett par år. Ta därför för vana att med jämna mellanrum se över dina och dina närståendes reflexer, framför allt inför den mörka årstiden.

Det säger lagen

Enligt lag ska du ha reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.