31-08-23
Beslutsstöd om smärta måste följa SKR:s vårdförlopp
Den 28 augusti lämnade vi in våra synpunkter på Socialstyrelsens utkast till det nya försäkringsmedicinska beslutsstödet om långvarig smärta. Generellt vill vi se att beslutsunderlaget tydligare följer det nationella vårdförloppet långvarig smärta som tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
En harmonisering av beslutsstödet i linje med det nationella vårdförloppet långvarig smärta innebär bland annat att diagnossättning bör sammanfalla med första steget i vårdförloppet och att dess rekommendationer följs i sin helhet samt att en fast vårdkontakt etableras. Det är av stor vikt att en rehabiliteringsplan upprätts, följs upp och revideras samt att en eventuell remittering till specialistmottagning sker enligt vårdförloppets kriterier.
Vi lyfte också att all vård och rehabilitering behöver utgå från personen i centrum, det vill säga att personen är delaktig i sin vård och medverkar i behandlingen och andra insatser.
Lyft in fritid som hälsoresurs
Vi är kritiska till att fritiden som resurs inte ingår i Socialstyrelsens resonemang. Fritiden är viktig för vår återhämtning. Det är en livssfär där vi genom olika aktiviteter kan upprätthålla eller förbättra vår fysiska hälsa, få trygghet i samvaro mednärstående och ett mer aktivt socialt liv. Det kan i sin tur öka vår känsla av sammanhang och stärka vår tilltro till den egna förmågan att hantera livet. Studier har visat att sistnämnda har stor betydelse för att personer med bestående svårigheter kan leva ett gott liv.
Det är också önskvärt att fokuset på arbetsinriktad rehabilitering vidgas till en livsinriktad. Då skulle även andra sysselsättningar, exempelvis studier eller anpassade aktiviteter, ingå i den försäkringsmedicinska rehabiliteringen. Som formuleringarna ser ut nu så utesluts personer som inte har ett förvärvsarbete.
Läs hela remissvaret här.