I medvind går det sakta

Text: Ingrid Tegvald

Att börja med segling känns som en paradox för en rullstolsburen landkrabba som alltid uppskattat medvind och nerförsbackar. För då brukar det gå fort! Men det gäller inte när man seglar. Där gör medvinden seglen slaka och båten ligger och guppar på vågorna. Här gäller det att fånga vinden för att få upp farten. Logiskt kanske men inte alltid så lätt.

Det och mycket annat fick vi lära oss på seglingskursen som Göteborgs lokalförening anordnade tillsammans med GGSS, Göteborg- Grötö segelsällskap några dagar i juli. Vi var åtta deltagare som träffades på Grötö (en liten vacker ö i Göteborgs skärgård) en varm och solig dag. Vi välkomnades av Björn, Lotta, Joakim och Staffan som skulle bli våra seglingslärare. GGSS har lång erfarenhet av seglingskurser för personer med funktionsnedsättning - så vi var i trygga händer.

Efter en god lunch på öns restaurang, som ligger högt och med en betagande utsikt, gav vi oss ut i tre öppna segelbåtar. Vi satte omedelbart kurs mot Vinga fyr, där Evert Taube är uppväxt i den fyrvaktarstuga som numera är ett museum, och gav oss på konststycket att segla genom det smala gattet som leder till hamnen. Vi fick glada tillrop av alla som satt i sina motorbåtar i hamnen och med förvåning följde vårt tilltag. Första punkten på min egen ”bucketlist” för seglingsäventyret var uppnått, att segla runt Vinga!

Vi turades sedan om att sitta vid rodret och styrde med lätta händer mot hemmahamnen.

Resten av besättningen höll koll på vindriktningen och såg till att seglen förblev lagom spända. Plötsligt hände det. En tumlare hoppade upp och skar vattenytan – en mäktig syn!

Nästa dag gav vi oss ut på en heldagssegling runt arkipelagen och njöt av vår medhavda lunch på Styrsö. På hemvägen, just när vi började känna oss avslappnade och segelvana, hände det. Ett ljudligt brak hördes och kalla kårar drog genom kroppen. En av våra båtar hade seglat på ett skär och fastnat. Vår seglingsledare, Staffan, beordrade oss lugnt att sitta kvar i båten och styra mot haveristen. Efter en stund kom en motorbåt och drog loss båten från skäret och allt var frid och fröjd igen. Heder åt dessa havets riddare!

På kvällen efteråt satt vi länge vid matbordet, njöt av den ljumma kvällen och det trevliga sällskapet och småpratade om ditt och datt innan det var dags att krypa till kojs. Vi bodde i anpassade stugor och rum på hotellet. 

När vi sista dagen kryssade mellan de närmsta öarna så hoppade en säl upp på ett skär och viftade så glatt på huvudet. Den sa nog hej då, vi ses nästa år!

Anmäl ditt intresse för nästa sommars segling
Vi hade underbara dagar och var alla överens om att vi nästa sommar ska ordna en ny seglarkurs på Grötö. I vår grupp deltog en medlem från en annan lokalförening, vilket vi tycker var väldigt roligt. Till nästa sommar vill vi locka fler deltagare från andra lokalföreningar i RTP.

Så är du intresserad av att delta anmäl ditt intresse till: goteborg@rtp.se redan nu!

Förbundet Liten Segling

Kontakta oss!