Krönika: Mer kreativitet och lust

Text: Malin Edgren

När man är sjuk eller har det jobbigt så får man inte göra något roligt, ens om man orkar. Man får inte vara glad och man får inte ägna sig åt någonting annat än det som är nyttigt och läkande. Känner du igen det?

Samtidigt pekar forskningen på att kreativa aktiviteter på alla vis främjar tillfrisknande, god hälsa och balans i livet. Vi är inga maskiner som orkar vara effektiva och produktiva dag och natt. Livet händer och det påverkar oss. Vi har dessutom rätt så olika förutsättningar.

Kulturella uttryck som berättande, musik, drama och konst har funnits med mänskligheten sedan vi tände eldarna. Behovet att ta del av och uttrycka oss kulturellt är djupt rotat i människans natur. Kulturen bär kraften att sammansvetsa, överbrygga, understryka, inspirera och förlösa. Att kulturen också kan exkludera eller delas upp i fint och fult handlar mer om att några vill bestämma vilken upplevelse kulturen ska väcka hos mottagaren. Men det är en helt annan krönika.

Så tillbaka till vårt mänskliga behov av kultur. Som författare ivrar jag såklart för både läsning och skrivande, som ju i grunden handlar om berättande. Det finns belägg för att vi mår bra av att läsa, att vi utvecklar språk och medmänsklighet genom att ta till oss olika texter. Det är bra för oss att utföra långsamma, eftertänksamma aktiviteter, som läsning, för att varva ner och hinna att lyssna inåt. Men jag skulle vilja ta tillfället i akt att också uppmuntra till att skriva. För hand, på dator, på telefon, via diktafonen eller vad som nu står till buds. Inte nödvändigtvis med målet att ”det ska bli nåt”, att det ska publiceras eller alls läsas av någon annan än dig själv. Men för att det är ett viktigt sätt att bearbeta livet. Att sätta dina egna tankar och känslor, drömmar och rädslor på pränt är att vårda och respektera dig själv. Det är ett sätt att sortera och bearbeta, för att kunna fatta beslut och utvecklas, ja för att kunna må bra helt enkelt.

En del skriver poesi. En del skriver noveller. En del skriver dagbok. Är du ovan kan tröskeln kännas hög men jag lovar, det kommer vara värt det om du kommer igång. Och vem vet var ditt skrivande kan leda dig? Kanske till nya insikter, nya drömmar, omtanke om dig själv och ett bättre mående. Inte så illa, eller hur?

Så hur vore det om vi vänder på steken och säger att frånvaron av kultur är något som bidrar till att göra oss sjuka och att livet känns tungt? Om vi ser det så blir det fullständigt självklart att vägen till ett liv i balans och hälsa startar med din egen kreativitet. Din rätt att få vara glad, göra roliga saker och ägna dig åt sådant som alltså är både nyttigt och läkande.

9 malin-edgren-pressbild-fotograf-helena-christerdotter

Kontakta oss!