Tidigare i somras rapporterade New Yorks hälsomyndighet om att de hittat spår av polio i avloppsvattnet i sju förorter. Dessutom insjuknade en ovaccinerad man i polio i juli. I fredags kom ytterligare rapporter från New York om att ännu mer poliovirus hittats vid nya provtagningar av avloppsvattnet, vilket kan tyda på en lokal spridning av viruset. Myndigheterna i New York vill nu öka poliovaccinationsfrekvensen bland barn i de områden som är berörda.

Lokala hälsomyndigheter uppger att det är troligt att viruset har fått spridning i staden.

– Risken för New York-bor är verklig, men försvaret är så enkelt. Vaccinera er mot polio, säger stadens hälsodirektör Ashwin Vasan.

Cirkulerande poliovirus är bara ett hot mot dem som är ovaccinerade. Lyckligtvis är de flesta amerikaner vaccinerade och är därför inte i riskzonen. Det inaktiverade poliovirusvaccinet med fyra doser är en del av rutinmässiga vaccinationsscheman i USA, och de flesta barn får de tre första doserna efter 18 månader. Den fjärde dosen ges mellan 4 och 6 år. Men alla barn är inte vaccinerade, och det finns vissa områden med låg vaccinationsfrekvens i New York City och närliggande förorter.

Även i London har man under sommaren hittat poliovirus över 100 gånger i avloppsvatten och man erbjuder alla barn mellan 1 och 9 år en påfyllnadsdos av poliovaccin.

Läs artikel på engelska från Ars Technica:

Polio vaccine vial holding in doctors hand