Vår nya sida är nu under uppbyggnad. Innan den blir färdig så finns vår gamla sida kvar.

 

Göteborgs lokalförenings - Från vår gamla hemsida


2020:


 

RTP lyste upp centrala Göteborg!

Göteborgs lokalförening anordnade sin Personskadedag lördagen 25/9 på Heden i centrala Göteborg.

RTP:s gula västar och orangefärgade sadelskydd lyste som solar i det grådisiga vädret. Vi cyklade runt och visade upp olika handikappanpassade cykelmodeller och informerade om vår verksamhet. Vi delade också ut sadelskydd och reflexer till flanörerna. Det var mycket uppskattat och vi fick flera nya medlemmar vid arrangemanget.

Den långa raden av cyklar, som stod parkerade i det närliggande cykelstället, klädde vi på med sadelskydd. Ägarna blev nog glada när regndropparna började falla.

 


 

 

Kören Vassego Å Sitt har fått ställa in alla träffar som varit planerade under nästan hela året. Vi har därför, som en liten ersättning, engagerat vår körledare Josefin Lidén till att hålla en konsert med allsångsinslag på Facebook!
Det är ett streamat direktsänt evenemang, där Josefin och hennes kompis Elin Ljungqvist kommer att sjunga och spela, och på några av sångerna kommer vi att bli inbjudna till att sjunga med där hemma framför skärmarna. Dessutom bjuder de på ett musikaliskt korsord.
Visst är det ett event för kören Vassego Å Sitt, men alla kan sjunga med även om man inte är med i kören.
Jag garanterar att det blir en väldigt trevlig upplevelse även om man bara lutar sig tillbaka och lyssnar på det som en ”vanlig” konsert. Josefin är en glädjespridare och har en förstklassig stämma.

Det hela börjar på Onsdag 9/12 klockan 19.00 och håller på en knapp timme.
Konserten hittar ni på RTP Göteborg Facebook, och det är öppet för alla.

Här hittar ni allsångstexterna för julsångmyset.

Och här finns myskrysset.

 


 

Birgitta Svensson

 

 En nestor inom RTP i Göteborgs lokalförening och Bohusläns distrikt, tillika hedersmedlem i förbundet, har lämnat oss. Hon somnade in den 5:e februari.
Birgitta Svensson föddes 1938 i Blekinge men flyttade i tidiga år med familjen till Göteborg. Birgitta drabbades i unga år av polio som härjade i vårt land. Redan på femtiotalet gick hon med som medlem i RTP som på den tiden var en renodlad polioförening. På så vis var hon vid sin bortgång en av de som varit med allra längst i RTP.

Birgitta var en aktiv medlem i ordets sanna mening. Hon arbetade i omgångar i styrelsen både för lokalföreningen och distriktet. Hon var ända in i det sista poliogruppens primus motor, och var aldrig rädd att ta på sig uppdrag som krävde både tid och stort engagemang. Under åren 1993-2011 var hon redaktionsmedlem i Framsidan, tidskriften som distribuerades till medlemmarna i Göteborgs och Bohus distrikt. Hon skrev otaliga artiklar, nagelfor korrektur och kom med uppslag och idéer.

Jag hade glädjen att lära känna Birgitta när jag i början av nittiotalet bosatte mig i Göteborg och gick med i RTP. Redan från början stod det klart för mig att Birgitta var en föreningsmänniska av det slag som byggde svenskt folkrörelse med allt det positiva detta stod för. Hon satte alltid RTP i främsta rummet även om det innebar en hel del uppoffringar. En idealist och en eldsjäl av ett slag man allt mer sällan ser i våra dagar. Rakryggad, aldrig rädd för att säga sin mening även om ämnet var kontroversiellt.

Vi är många som sörjer en god vän och en sann RTP:are.

 stellan skrivare holmsten

 

 

Kajakpaddling på Flatö

Hej go, vänner! Vi fick ju ställa in den planerade paddlingen på Rossö p.g.a. Coronapandemin. Men vi fick en mycket lyckad paddling på Flatön istället.
Björn Martén på Flatö kajakcenter hade ställt upp med många medhjälpare. En av dessa var Anna som tog många bilder och här kommer några:

Genomgång av paddelteknik

Klart för avfärd

Körsbärsviken

Härligt…

Ett nytt tillfälle att njuta av skärgården runt Flatö kommer 29/8. Hör av er!

Ingrid T

Jonsereds trädgårdar

Även detta år fick vi en guidad rundvisning av trädgårdarna i Jonsered. Peter Svensson hade mycken kunskap att bjuda på, och vi fick en härlig eftermiddag.
Marianne tog bilderna:

Entrén

Pimpineller

Målande rabatter


 

Rapport från ett Neurosjukvårdsmötet 2020-02-10

”En långsiktig god neurologisk vård i VGR”

 

VGR har tillsatt en utredning för att analysera bristerna och komma med förslag på förbättringar i den neurologiska sjukvården. Magnus Andersson från Karolinska är projektledare och utredningen har nått halvvägs och skall slutredovisas 31/3. Projektet koncentrerar sig på den medicinska vården och behandlar därför inte rehabvården. I mötet deltog även Lars Edsbagge, Sektionschef Neurologi.

Till dagens möte var representanter för handikapporganisationerna inbjudna för att ge sina synpunkter på de preliminära slutsatserna som Magnus Andersson kommit fram till, drygt halvvägs i projektet. Vi som var där var representanter för neurologiskt skadade (p.g.a. ms, stroke, epilepsi, afasi och ryggmärgsskada). Kännetecknande för dessa skador är att de oftast resulterar i livslånga tillstånd som ställer stora krav på kontinuitet i vården.

Nuvarande neurosjukvård har brist på kvalificerade neurologer och sjuksköterskor och därmed brist på vårdplatser, inte minst utanför Sahlgrenska. Idag finns 9 offentligt finansierade neurologmottagningar inom VGR.  Köerna till dessa mottagningar är långa och vården blir ojämlik p.g.a. bristande personalresurser. Ofta är neurologi och medicinska avdelningarna sammanslagna vilket möjligen kan vara till nackdel för neurologin.

Föreslagna förändringar som delvis redan håller på att skapas:

  • Man vill skapa en kunskapsorganisation som skall säkerställa att hela regionen får tillgång till en jämlik vård. Vägen dit går genom gemensamma vårdkedjor och kunskapsstöd.
  • Man vill åstadkomma standardiserade vårdförlopp för respektive sjukdomstillstånd och utveckla en samrådsorganisation som ger tätare kontakter mellan regionens neurologer och specialister. Digitala patientbesök och annat it-stöd skall utvecklas.
  • Ett exempel på tätare kontakter är att skapa dagliga telefontider där primärvård kan nå specialister. Redan idag har Neurologen på Sahlgrenska öppen telefontid dagligen mellan kl 10.00-12.00  dit personal ute i regionen kan ringa och där specialister svarar och har tillgång till aktuella journaler och annan dokumentation.

Från auditoriet framfördes följande krav:

  • Det måste bli lättare att få en remiss till specialister.
  • Man skall få möjlighet att pröva nya mediciner på marknaden.
  • Ta med patienterna och deras perspektiv när man bygger upp standardiserade vårdförlopp.
  • Respektera och utveckla patienternas egna kunskap om sin sjukdom/tillstånd.
  • Ta med rehabsidan i den fortsatta utvecklingen av vården.
  • Lägg möda på att skapa tilltro mellan patient, vårdpersonal och vårdkedjorna.

Vid pennan

Ingrid T


2019:


 

Kajakpaddlingshelg 31/8-1/9 på Rossö

Återigen genomförde vi en lyckad och fantastisk kajakhelg.

Ett gäng startade upp redan på fredag kväll med kräftskiva, gott mys och lite allsånger till gitarr.

På lördag var det lunchsamling för hela gänget. Vi fick en paddlings- och säkerhetsgenomgång av Björn Marthén från Flatö Kajakcenter. Det blåste rätt friskt, så vi fjorton paddlare fick hålla oss utefter den södra stranden denna dagen. På kvällen lagades det som vanligt gemensam middag och alla hade humöret på topp. Tyvärr drog det in ett rejält oväder på söndagen, så planerad kajakpaddling fick tyvärr ställas in.

Vi tackar er som organiserade kajakhelgen och alla som bidrog till en lyckat arrangemang.


 

Kajakpaddlingshelg 15-16 juni på Rossö

Vi fick en fantastiskt fin kajakpaddling under lördagen. Det var nästan vindstilla med lätta moln, och vi paddlade längre ut mot Kosteröarna än vi gjort förut.

Flatö kajakcenter ordnade som vanligt kajaker, lyfthjälp och paddlingsledning.

På söndagen gjorde vi en rullstolspromenad över ”stock och sten”. Det var en utmanande stig, men vi njöt av utsikten över havet från berghällen.


 

Segling 7 juli på Grötö

Vi fick en inbjudan från GGSS (Göteborg Grötö Segel Sällskap) att komma ut till Grötö för att prova att segla en dag. De hade varit på besök och presenterat sig en måndag på Spinalhälsan, och intresset var så stort att vi kom fram till att en pröva-på-dag var en bra idé. Vi tyckte också att det kunde vara en bra aktivitet för alla våra skadegrupper.

Det blev en fin seglats i tre båtar där vi fick möjlighet att, under sakkunnig ledning, hålla i roder och dra i tampar och skot under kryssandet och länsandet runt öarna. En fantastisk upplevelse som gav mersmak. Vi avslutade seglatsen med en god lunch på nyöppnade restaurang Haralds på ön.

Ett stort tack till Björn Mattsson och hans medhjälpare från GGSS för ett utmärkt arrangemang!


 

Jonsereds Trädgårdar

I slutet av maj fick vi komma på en guidad visning av vackra trädgårdarna nedanför Jonsereds Herrgård. Trädgårdsmästare Peter Svenson visade, berättade och svarade på frågor om allt, företrädesvis om trädgårdar.

Det finns ju en historia bakom trädgården, Herrgården och hela Jonsered som är mycket intressant. Därför var det väldigt roligt att när vi drack kaffe så berättade Tord och Annika Sydberger Norrman om sina släktingar och minnen från hur det var i Jonsered förr i tiden.

Det var lite kyliga vindar, men det var så intressant att vi höll på i närmare två timmar!

Många av deras växter hade inte slagit ut då vi var där, men jag åkte tillbaka några veckor senare, och då kunde man se (och dofta på) det som man förut bara kunde ana:

Stor tack till Peter, Tord och Annika!

 

Om ni vill läsa mer, besök dem på facebook: https://www.facebook.com/jonseredstradgardar/