Meadow With Butterflies

Kalmar distrikt

Välkommen till Kalmars distrikt

Har du eller någon som står dig nära en trafik-, olycksfalls- eller polioskada?

Då är Personskadeförbundet RTP något för dig!

Genom att bli medlem ger du RTP ännu större kraft att stödja och förändra. RTPs lokalföreningar bedriver en bred verksamhet för våra medlemmar, genom olika former av aktiviteter, informationsträffar, social samvaro och utbildning

Vi har en vision - Livets möjligheter är till för alla

Personskadeförbundet RTP arbetar för ett tillgängligt samhälle där vård och rehabilitering är en självklarhet. Alla ska ha möjlighet att delta i livet på lika villkor, oavsett funktionsförmåga. Hur omvälvande och annorlunda livet än blir efter en skada, så finns det ändå möjligheter. Dem vill vi ta fasta på!

Att alla ska ha tillgång till livets möjligheter och kunna delta i livet på lika villkor. En funktionsnedsättning ska aldrig få dik­tera intressen eller ambitioner. Oavsett hur omvälvande förändringen än är så finns det möjligheter.

Nackskada efter olycka

Varje år drabbas 10.000 till 30.000 personer i Sverige av olyckor som kan ge nacksmärta. Vanligast är nackskada som uppkommer när man sitter i en bil och blir påkörd bakifrån av annan bil. Ofta är personen i den påkörda bilen helt oförberedd och olyckan kommer ”som en blixt från klar himmel”. Ibland uppkommer nacksmärta och stelhet direkt på olycksplatsen, ibland senare.

Det är långt ifrån alla som blir påkörda som får smärta och stelhet, bland dem som får besvär går symptomen i de allra flesta fall över av sig själv. Man kan också få nacksmärta efter andra olyckor och man kan även få ont i andra delar av kroppen efter trafikolyckor.

 

Polio / Postpolio

Polio är en sjukdom orsakad av ett smittsamt virus som i det akuta stadiet angriper nervsystemet och kan ge förlamningar i kroppens muskler. Viruset kan också skada nerverna till andningsmuskulaturen, till musklerna i svalg, matstrupe, tarm och blåsa.

Personer som har haft polio kan få nya muskelförsvagningar, även om infektionen inte lett till större förlamningar under den akuta poliofasen. Detta kallas för postpoliosyndrom (PPS) eller postpolio. Det finns uppskattningsvis 15 000 till 20 000 personer i Sverige som har haft polio.

Många av dem som insjuknade under polioepidemierna har på senare år drabbats av ny eller ökad muskelsvaghet och ökad trötthet i kroppen. Det kan värka i muskler och leder. En del fryser lätt och kan vara överkänsliga mot kyla. Dessa symtom kallas i dagligt tal för postpolio.

Eftersom postpolio idag inte är allmänt känt, saknas på många håll i landet kunskap om hur man diagnostiserar och behandlar detta. RTP har informationsmaterial inför läkarbesök, om hjälpmedel, mm.

 

Bokstäverna RTP i vårt namn Personskadeförbundet RTP står för;

Rehabilitering, Tillgänglighet och Påverkan.

 

Anmälan till aktiviteter görs alltid 14 dagar före utsatt datum till Eva Martinsson 070-718 45 76

Egenavgift 40:- om inget annat anges.

Julbord och resa annan egenavgift

Genom medlemskap kan du dela erfarenheter och träffa andra i liknande situationer och får möjlighet att engagera dig

271760368_892931521375745_752391390609299682_n

 

På gång i distriktet

Här kan du läsa om vad som händer i Kalmars distrikt. Om inplanerade aktiviteter, kommande föreningsmöten med mera. 

Anslagstavla

Förebildscoacher för dig med amputation eller ryggmärgsskada

Många som lever med en funktionsnedsättning säger att de saknar en kontakt till en person som har liknande erfarenheter och landat i sin vardag – en förebild.

Det är en av anledningarna till att vi på Personskadeförbundet RTP för några år sedan bestämde oss för att utbilda personer med egen skadeerfarenhet att coacha andra som lever med samma typ av skada. Dessa personer kallas förebildscoacher och erbjuder idag samtal och vägledning efter amputation eller ryggmärgsskada.

Genom sitt förebildskap och coachande förhållningssätt har våra förebildscoacher unika förutsättningar att inspirera och motivera personer som har behov av vägledning i ett liv med nya förutsättningar.

Vad är en förebildscoach?

En förebildscoach har

  • erfarenhet av att leva med en bestående skada
  • kommit så långt i livet att hen själv är beredd att lyssna, inspirera och visa på möjliga vägar framåt
  • genomgått Personskadeförbundet RTPs utbildning och blivit certifierad som förebildscoach
  • ett coachande förhållningssätt gentemot den nyskadade personen.

Läs mer om RTPs förebildscoacher

Aktuella aktiviteter

Inga event hittades

Tidigare aktiviteter

18 mars kl. 13.00  Årsmöte för...
04-12-22

Julbord 2022

4 decemberJulbordMer information...
7 november kl 15.00Åsa Förenings...

Ladda ner dokument

Här har vi samlat viktiga dokument om vår förening och vårt arbete. Klicka på den understrukna texten för att ladda ner. Hör gärna av dig om du saknar något!

Kontakta oss!

Kontakt:

E-post:
kalmar@rtp.se

Kontaktperson:
Hans Martinsson
Tel: 070-3539531