Nedsatt tankeförmåga

Du som har varit med om en olycka kan ibland få symtom som är svåra att bedöma. De kan bero på själva smärttillståndet i nacken men ibland också uppstå på grund av en hjärnskakning. Du kan få symtom som koncentrations- och minnesproblem, långvarig trötthet, men även ögontrötthet.

Det är särskilt viktigt att du berättar för vårdpersonalen om du har varit medvetslös, omtöcknad eller på annat sätt mått dåligt i samband med eller direkt efter själva olyckshändelsen. Berätta också för din vårdkontakt om du får nya besvär.

Kvinna skyddar huvudet med händerna

Om du har svårt att koncentrera dig, att komma ihåg saker eller känner en oförklarlig trötthet så kan du behöva ”vila hjärnan”. Försök under en period att ta en sak i taget, vistas regelbundet i lugna miljöer, undvik stress och många intryck på en gång.

Man behöver även fundera över vad som tar energi och vad som ger energi. Att vistas utomhus eller att ta regelbundna promenader kan även lugna sinnet. Det varierar hur lång tid det tar för hjärnan att återhämta sig.

Ett tips är att lära sig tolka tidiga tecken på när hjärnan blir trött och att då byta aktivitet. Ibland kan man behöva skapa strategier för att varva ner.

Läs mer om hjärnskada

Gillar du informationen som finns på våra sidor? Hjälp oss att vi kan fortsätta erbjuda kunskap om de skador som är vanliga bland våra medlemmar!

 

Bli medlem

Kontakta oss!