Meadow With Butterflies

Gävleborg

Välkommen till Gävleborgs lokalförening
i Personskadeförbundet RTP

Har du eller någon som står dig nära en trafik-, olycksfalls- eller polioskada?

 

Då är Personskadeförbundet RTP något för dig!
Vi är idag en stor organisation men vi behöver bli fler medlemmar. Genom att bli medlem ger du RTP ännu större kraft att stödja och förändra. RTPs lokalföreningar bedriver en bred verksamhet för våra medlemmar, genom olika former av aktiviteter, informationsträffar, social samvaro och utbildning.

 

Nackskada efter olycka
Varje år drabbas 10.000-30.000 personer i Sverige av olyckor som kan ge nacksmärta. Vanligast är nackskada som upp-kommer när man sitter i en bil och blir påkörd bakifrån av annan bil. Ofta är personen i den påkörda bilen helt oförberedd och olyckan kommer ”som en blixt från klar himmel”.
Ibland uppkommer nacksmärta och stelhet direkt på olycksplatsen, ibland senare.

Det är långt ifrån alla som blir påkörda som får smärta och stelhet, bland dem som får besvär går symptomen i de allra flesta fall över av sig själv. Man kan också få nacksmärta efter andra olyckor och man kan även få ont i andra delar av kroppen efter trafikolyckor.

 

Polio / Postpolio
Det finns uppskattningsvis 15 000-20 000 personer i Sverige som har haft polio. År 1953 upplevde Sverige den senaste och största polioepidemin.

Många av dem som insjuknade under polioepidemierna har på senare år drabbats av ny eller ökad muskelsvaghet och
ökad trötthet i kroppen. Det kan värka i muskler och leder. En del fryser lätt och har svårt att tåla kyla. Dessa symtom kallas i dagligt tal för postpolio.

Mellan 70-80 procent av dem som har haft polio riskerar att senare i livet utveckla postpolio.
Eftersom postpolio idag inte är allmänt känt, saknas på många håll i landet kunskap
om hur man diagnostiserar och behandlar detta. RTP har informationsmaterial inför läkarbesök, om hjälpmedel, mm.

 
 

Bokstäverna RTP i vårt namn Personskadeförbundet RTP står för;

Rehabilitering, Tillgänglighet och Påverkan.

girl holding megaphone for Digital marketing, rating and feedback illustration, Digital business advertising strategies vector concept

Anslagstavla

På gång i vår förening

Här kan du läsa om vad som händer i Gävleborgs distrikt och lokalförening. Om inplanerade aktiviteter, kommande föreningsmöten med mera. 

Övrig information

Kontaktuppgifter, årsmöten m.m.

 

girl holding megaphone for Digital marketing, rating and feedback illustration, Digital business advertising strategies vector concept

Ladda ner dokument

Här har vi samlat viktiga dokument om vår förening och vårt arbete. Klicka på den understrukna texten för att ladda ner. Hör gärna av dig om du saknar något!

Kontakta oss!

Kontakt

E-post:
gavleborg@rtp.se

Kontaktperson:
Olle Olsson
Tel: 070-630 32 67