Jonsereds trädgårdar

Göteborg

Välkommen till Göteborgs lokalförening 

– på Sveriges framsida!

Trevligt att du hittade hit! Vi finns även på Facebook och Instagram 

goteborg_2024_HT_1_liten
goteborg_2024_HT_5_liten
goteborg_2024_HT_4_liten
goteborg_2024_HT_2_liten
goteborg_2024_HT_3_liten

Invigning av en ny skridskokälke i den nya skridskohallen på Ruddalen

 

I lördags fick Lotte Tropp, vår trognaste åkare sedan starten för drygt 10 år sedan, uppdraget att inviga vår nya fina röda skridskokälke genom att panga blågula ballonger. Alla kälkåkare bidrog med glada tillrop och firade tilldragelsen med Champis och choklad. En underbar start på skridskokälkesäsongen i en fantastisk stor och fin arena med bästa möjliga tillgänglighet. Vi ser fram emot många åk där.

Vi vill också skicka ett stort TACK till Änggårdsstiftelsen som genom ett bidrag gjort denna investering möjlig.

Göteborg_skridsko_2

Café Välkommen

Årets första Café Välkommen hade temat "Dialogkväll - Hur utvecklare vi föreningen?"
Några medlemmar och delar av styrelsen diskuterade och ”spånade” runt den planerade verksamheten och hittade nya infallsvinklar på våra aktiviteter. Det kom fram många intressanta idéer och upplägg som vi i styrelsen nu skall jobba vidare med.
Tack för alla kloka inspel.

Personskadedagen 24 september på Heden i Göteborg

Göteborgs lokalförening samlades vid cykel- och gångbanorna på Heden i Göteborg. Alla förbipasserande blev informerade om vikten av att bära hjälm när de cyklar. Vi passade också på att dela ut sadelskydd och reflexer och berättade om vår verksamhet.
Vi fick 8 nya medlemmar direkt!  Marie och Per visade också upp sin läckert rosa Bead, ett eldrivet fordon som Per har konstruerat och som väckte stor intresse.
En lyckad dag i ett höstvackert Göteborg!

Göteborg_20220924_2
Gunnerius_utan regskylt
Förare och passagerare med erfarenhet av bilanpassning sökes!

"Vill du vara med och bidra till forskning om bilanpassning och bilstöd? Vi vill lära oss mer och söker efter personer som kan svara på en webbenkät. Kriteriet är att du själv har en fysisk rörelsenedsättning eller har ett barn med behov av någon anordningar i bilen. Här kan du läsa mer om projektet, besvara enkäten och vad det innebär att delta i studien: https://www.vti.se/arkiv/forsokspersoner/bilanpassning"

VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut)

Goteborg_20220904_10
Goteborg_20220904_40

Paddlingshelg på Rossö

 Vi vaknade på lördagsmorgonen till ljudet av åska och ösregn, med andra ord en usel start på en kajakpaddlingshelg! Men vädergudarna såg vår vånda och ovädret drog förbi. Efter en lektion i paddlingsteknik av Björn Martén från Flatö kajakcenter kunde vi paddla ut i det vackra och för dagen lugna Kosterhavet.
Allteftersom helgen fortskred blev vädret bättre och bättre, och paddlingsturerna längre och njutbarare. På söndagen paddlade vi ut i ett solgass, helt magiskt!
Hela helgen omgärdades av bad, god mat, glada skratt och jättefin samvaro.
Vi såg inte marelden som vi letade efter under den mörka natten, men fick njuta av ett generöst månsken som lyste upp hav och kobbar.

Goteborg_20220904_30
Goteborg_20220904_20
Goteborg_20220830_3

Stadsvandring i Botaniska 30/8

Vi fick en fin kväll i Botaniska trädgården. Vi inledde med en liten genomgång av trädgårdens historia. De perenna rabatterna var prunkande ,så vi passade på att plocka fram fikakorgen just där det var som vackrast. Energitillskottet från dom goda bullarna använde vi sedan till att rulla upp för backarna till den väldoftande kryddträdgården.

Goteborg_20220830_2b
Goteborg_20220830_1b
Mohammed Jaber

Mohammed Jaber

Det är med bestörtning och stor sorg som vi i föreningen har tagit emot beskedet att Mohammed Jaber har avlidit. Inom RTP och DHR har Mohammed haft många olika uppdrag under åren, nationellt, inom distriktet och även på lokal nivå. Oberoende av uppdrag så arbetade Mohammed alltid med stor kunnighet, djupt engagemang och med ett varmt hjärta för att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i livet på lika villkor och leva i ett samhälle präglat av mångfald och respekt för alla människors lika värde.

Vid Mohammeds begravning representerades Göteborgs lokalföreningen och Göteborg och Bohus distrikt av Anne och Janne Albinsson som båda samarbetat med Mohammed under deras långa gemensamma tid i RTP.

Våra tankar går till Mohammeds familj

 

Styrelsen

goteborg_20220720_2

Paddling i Surtesjön 20/7

Under onsdagens stekande hetta i Göteborg fann vi den svalkande vinden under vår kajakpaddling i Surtesjön. Vi paddlade längs sjökanten och njöt av Vättlefjälls vackra natur med klipphällar och tallskog. Vi kunde testa en SUP (Stand up Paddle) – ett nytt flytetyg för paddling där man sitter kvar i sin rullstol. Häftigt! Vi var många som ville svalka oss vid och i Surtesjön, och runt grillplatsen blev det tillfälle till fina samtal och hjälpsamma insatser förutom korvgrillning. En underbar dag med andra ord.

goteborg_20220720_3
goteborg_20220715_1

Alla vindar på Grötölägret!

Vi inledde vårt seglingsläger med fulla segel över skummande vågor. En härlig och fartfylld seglats som utmanade sin besättning.

Nästa dag utfärdade SMHI gul varning för kulingvindar! Då fick vi stanna iland och lära oss användbar seglingsteori och att slå hållbara knopar. Vi avlutade dagen med en guidad tur runt den vackra ön. 

Vår sista dag blev en lättsam segling i svaga vindar där vi fick träna samarbete med många ”slag” för att kryssa oss fram mellan öarna. För att hinna hem till den läckra lunchen på restaurang Gläntan fick vi ha lite bogserhjälp i stiltjen.

Vi fick några omväxlande och härliga dagar tillsammans med Björn och Josefin, våra ledare från Göteborg och Grötö segelsällskap, GGSS 

goteborg_20220715_2
goteborg_20220713_4
goteborg_20220714_5
goteborg_20220715_3
Göteborg 20220618_122910_2

Möjligheternas dag på Stora Holm 18 juni

I arrangemang av Mobilitetscenter.
Förutom många aktiviteter med bilkörningstema så kunde vi ta del av en massa olika tekniska anpassningslösningar av bilar, skotrar och cyklar. Dels professionellt tillverkade men också finurliga hemmabyggen. Imponerande! En funktionsnedsättning stimulerar till kreativitet och lösningsorientering!
Personskadeförbundet RTP (Göteborgs lokalförening) var på plats och presenterade ett informationsmaterial om hur man skapar tillgängliga laddplatser för elbilar.  En viktig information till alla som nu i rask takt anlägger laddplatser med mottot GÖR RÄTT FRÅN BÖRJAN.

Vi presenterade också vårt Nyhetsbrev, proppfullt med aktiviteter i sommar och höst som vi hoppas skall locka nya medlemmar till vår förening.

Göteborg 20220618_1045_2

Ruddalens idrottscentrum- en pärla

Vi vill framföra ett stort tack till Ruddalens idrottscentrums fantastiska personal som med stort engagemang och positivt bemötande hjälpt oss att genomföra säsongens skridskokälkeåkningar för funktionshindrade.

Vi har stakat oss fram i den nya, fina Skrinnarhallen under Allmänhetens åkning och visat att man kan åka skridskor på olika sätt, förbättra sin kondition och få trevlig samvaro.

2024_goteborg_ruddedalens_idrottcentrum
Göteborg 20220611_1113_2

Sommaren är här!  Kajakpaddlingspremiär!

Temat för premiärpaddlingen 11/6 på Flatön var vildväxtspaning.
Björn Martén, Flatö kajakcenter, inledde med en kort introduktion till de vilda växternas betydelse för vår hälsa. Sedan paddlade vi ut på i vikarna mellan kobbar och skär.
Björn gick iland på en av öarna och hämtade havssälting, vars blad just smakade friskt av salt. Ur havet drog vi upp en snärjtång (eller sudare, som man säger i Bohuslän) som var krispig och god. I vattnet hittade vi ett japanskt ostron som är en invasiv inkräktare i våra vatten så den tog vi upp.
Vi avnjöt en god lunch i land och ställde in den planerade eftermiddagspaddlingen eftersom vinden friskade i och regnmolnen tornade upp sig.

Per och Marie från företaget T-res passade på att visa upp den läckra elscootern BEAD.

Vi ses 20 juli i Surtesjön för nya paddlingsäventyr.

Göteborg 20220611_1200_2
Göteborg_20190925 Kören

Pågående medlemsaktiviteter

Kören övar varannan onsdag i A-center (våning 3) 17.15 - 19.15.

Bassängträning på Högsbo torsdagar 17.00 - 18.00.

Gruppträning Fitness24Seven i Olskroken fredagar 15.30 - 16.30.

Om du har frågor om dessa eller vill anmäla dig, kontakta då kansliet:
Via mejl till goteborg@rtp.se eller
Telefon 072-526 66 00 (telefontid tisdag och torsdag 09:30 till 14:00)

 

Aktuella aktiviteter

Osteoporosföreningen besöker oss...

 

På gång i vår förening

Här kan du läsa om vad som händer i Göteborgs lokalförening: Anslagstavla

Nyhetsbrev nr 4 2022 

Göteborg_kanot_Rossö_20180908
Utomjordingar?

Nej, nackskadegruppen testar en ny träningsmetod med hjälp av VR-glasögon.

Göteborg nackskadegr VR-glasögon 211125

I denna virtuella verklighet (VR) kan man träna sina ögon- och huvudrörelser i egen takt och med olika svårighetsnivåer.
Det var en spännande upplevelse och skratten blev många.

Deltagarna får låna VR-glasögonen under en 6 veckors period från företaget Curest, som också ger en löpande individuell uppföljning av en fysioterapeut. Resultaten av träningen kan var och en följa via diagram.

 

Ladda ner dokument

Här har vi samlat viktiga dokument om vår förening och vårt arbete. Klicka på den understrukna texten för att ladda ner. Hör gärna av dig om du saknar något!

Kontakta oss i Göteborg!

Kontakt:

E-post: goteborg@rtp.se

Kontaktperson:
Felicia på kansliet
(ti, to 9.00 - 15.00)

Tel:
072-526 66 00


Postadress:

Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Besöksadress:
Slottsskogsgatan 18