Den europeiska ryggmärgsskadeorganisationen, ESCIF, European Spinal Cord Injury Federation, som Personskadeförbundet RTP är medlem i, har med stöd av flera europeiska ryggmärgsskadeorganisationer öppnat ett pensionat, ett så kallat ”Safe house” i Polen för personer med ryggmärgsskador som flyr från kriget i Ukraina. Här erbjuds personer i rullstol – med fokus på ryggmärgsskador – och deras familjer en plats att vara och vila upp sig på i cirka 3-10 dagars innan de reser vidare.

Pensionatet ligger cirka 30 km från den ukrainska gränsen i Wólka Cycowska och består av 27 sovrum, kontor, mötesrum samt matsal. Pensionatet kommer främst att kunna ta emot personer med en kronisk ryggmärgsskada. Man har tyvärr inte möjlighet eller resurser för att ta emot personer med en nyförvärvad ryggmärgsskada eller personer som behöver akut medicinsk vård. "Safe house" kommer att drivas av ESCIF med stöd från den schweiziska paraplegiska stiftelsen SPS och den tyska organisationen FGQ. 

De personer som kommer till ”Safe house” får på plats en första medicinsk bedömning av en specialiserad läkare. En läkare och en sjuksköterska tar sedan hand om mindre medicinska behov. På plats görs också en bedömning av boende- och vårdbehov för att man sedan ska kunna hjälpa till att omplacera människor efter deras behov. ”Safe house” försöker sedan hitta lämpliga boenden för personerna i Europa dit de kan slussas vidare.

Har du möjlighet att ta emot en ryggmärgsskadad person?
ESCIF söker nu personer som har möjlighet att ta emot en ryggmärgsskadad person från Ukraina och eventuella familjemedlemmar. Hör i så fall av dig till: info@escif.org

Ge ett bidrag till ”Safe-house”
Stöd ”Safe house” verksamhet genom att ge en gåva till Personskadeförbundet RTPs Plusgironummer: 90 00 06-8 eller Bankgironummer: 900-0068, senast den 6 maj. Märk inbetalningen med ”Ukraina”. Eller ge en gåva här: 

Läs mer om ”Safe-house”

Förbundet Safe-house